fbpx

Atrakcije

Kupres krase brojne atrakcije

Pogledajte ispod koje su, a klikom na njih dobivate više informacija.

Jezero koje mještani s razlogom drže kao lokalnu tajnu. Kukavičko jezero nalazi se u neposrednoj blizini sela Kukavice, po kojem je i dobilo ime, na sjeveroistočnom dijelu Kupreškog polja, 8 km udaljeno od Kupresa.

Japage izrazito plijene pozornost posjetitelja svojom veličinom. Zapravo se radi o pet vrtača koje su raspoređene na površini od otprilike 1 km2, a u  okviru te površine se nalazi i jedno jezero.

Smješten na pola puta prema planini Stožer, sat vremena lagane šetnje od samog centra grada. Moguće je doći osobnim, po mogućnosti, terenskim vozilom.

Područje Kupresa s preko 40 nekropola i više primjeraka izdvojenih spomenika, s evidentiranih 1055 stećaka, reprezentativna je i najbolje istražena oblast zapadne Bosne.

Prsnog promjera 152 cm, opsega 478 cm, visine 44 m i drvne mase 29,26 m3, pored nje se sva ostala stabla čine poput tankih izdanaka.

Arheološki lokalitet Otinovci proglašen je 2007. godine nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, a čini ga kompleks ranokršćanske bazilike iz 5. stoljeća i crkva Svetog Ivana Krstitelja iz 19. stoljeća.

Održava se na Kupreškom polju svake godine početkom mjeseca srpnja, točnije, prve nedjelje u srpnju.

Kamena gromada koju Kuprešaci od milja nazivaju svojim meteorom. Smješten tik uz prometnicu, svega 10 minuta vožnje od Kukavičkog jezera, približne visine oko 10 metara izrazito plijeni pozornost.

Šuplji kamen koji će vas ostaviti bez teksta. Važno je napomenuti da ovo nisu Hajdučka vrata s Čvrsnice, nego nova koja su se medijski eksponirala i pojavila u javnosti tek nedavno.

Istražite kako Kuprešaci žive na 1200 metara nad morem, popijte kavu u lokalnim kafićima, kušajte kuprešku gastro ponudu i uživajte u čistom i svježem zraku.

Planinski masiv koji u svome zagrljaju drži gradić Kupres zove se Stožer. Velebna i na daleko poznata planina. Brojne legende i priče vežu se za ovu planinu.

Opjevana u pjesmama i predstavljena kao mjesto nakon kojeg vam zastaje dah. S razlogom se koriste razni epiteti jer se nakon vijugavih puteva i brdovitih krajobraza ukažu kupreška vrata koja pred vas otvaraju pogled na beskrajna polja i livade.

Follow Us